Ślubny Ambaras » Blog » Porady Ślubne » Ciasta i napoje na wesele – jakie, ile, w jakiej cenie

Ciasta i napoje na wesele – jakie, ile, w jakiej cenie

Przyszedł czas, żeby postawić sobie pytanie, w jakie ilości ciasta na wesele trzeba się zaopatrzyć? Zastanawiacie się, ile napojów na wesele powinniście dostarczyć na salę weselną oraz, jakie to mają być napoje, żeby dla nikogo niczego nie zabrakło? A może nie radzicie sobie z przeliczeniem, ile wódki i innych alkoholi trzeba będzie kupić? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie poniżej.

słodki stół na weselu, mini babeczki i ciastka

Ciasto na wesele – ile na osobę?

Z odpowiedzą na pytanie, ile ciasta powinno się zorganizować na wesele, zmagają się w  swoim czasie wszystkie młode pary. Żeby móc jednak na nie odpowiedzieć (oczywiście i tak dość orientacyjnie), należy ustalić kilka kwestii. Po pierwsze zastanówcie się, czy będziecie wręczać gościom ciasta w pudełkach w podziękowaniu za przybycie na wesele. Jeśli tak, należy w przybliżeniu liczyć jedną blachę ciasta na sześć osób, już uwzględniając w tym ciasta do pudełek. Jedna duża blacha to zazwyczaj około 40 małych kawałków ciasta, a zakłada się, że jedna osoba zje średnio 4 kawałki. Pozostałe kawałki pakuje się więc do pudełka po 4–6 sztuk na parę lub rodzinę. Jeśli nie zamierzacie dawać gościom ciast przy wyjściu, blachę liczcie na 10–12 osób. Coraz bardziej popularne stają się również słodkie stoły, które niemal zupełnie załatwiają temat słodkości weselnych – możecie na ich poczet zrezygnować z ciast. Na takim stole znajdą się, według Waszego uznania, najróżniejsze, przepięknie prezentujące się kolorowe desery, babeczki, galaretki, makaroniki, pączki itd. Firma oferująca słodki z stół z całą pewnością doradzi Wam, ile porcji pyszności powinno przypadać na jednego gościa. Niedawno pojawiły się także firmy oferujące budki z lodami rzemieślniczymi, co może stanowić naprawdę fajną i ciekawą atrakcję dla gości weselnych latem, a także wózki z kolorową watą cukrową, co dodaje oryginalności zdjęciom z wesela. Przemyślcie, czy nie chcielibyście wykorzystać którejś z tych dwóch ostatnich opcji na swoim weselu – jeśli tak, naturalnie powinniście zmniejszyć planowaną ilość ciast (o około 40%). Kolejnym, jednak znacznie prostszym tematem jest waga tortu weselnego. Na jednego gościa przypada około 100 g tortu, a więc nietrudno obliczyć ile w całości powinien ważyć tort weselny – wystarczy pomnożyć 100 g razy liczbę gości. Dobrze jest tort podać po obiedzie jako deser, ponieważ wówczas najwięcej osób skusi się na coś słodkiego do kawy. Później część osób może zrezygnować z jedzenia słodyczy, ponieważ nie chce ich łączyć z alkoholem.

ciastka na weselu, słodki stół, makaroniki

Jakie ciasta na wesele

Generalnie, wszelkie ciasta i słodycze weselne im są prostsze, tym są lepsze. Wtedy raczej każdy skusi się chociaż na kawałeczek. Na pewno pod uwagę należy wziąć polskie klasyki, a więc sernik i szarlotka – w jakim wydaniu, zależy od Waszego gustu. Szarlotka na ciepło z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych to doskonały deser na jesienne i zimowe wesela. Jakie ciasta na wesele latem? Świeże i owocowe! Najlepiej bez mas kremowych, które w upale szybko mogą się ściąć i w rezultacie zaszkodzić gościom. Jeśli chcecie zaskoczyć gości nowymi smakami, nie ma przeciwwskazań, ale pamiętajcie, że nie każdemu wymyślne rarytasy przypadną do gustu, dlatego warto w słodkim bufecie uwzględnić i tak jakieś tradycyjne ciasta. Na weselu międzynarodowym jak najbardziej mogą pojawić się słodkie specjały z ojczyzny pana czy panny młodej – turecka baklawa, brytyjski pudding, grecka chałwa czy hiszpański turron – dla gości będzie to kolejna ciekawa atrakcja weselna, którą każdy gość z pewnością zapamięta, i która będzie stanowiła temat do rozmów. Na słodkim stole mogą znaleźć się również różne owoce, najlepiej sezonowe – około 15 dag na osobę.

Ile kosztuje blacha ciasta na wesele

Opcje są dwie. Jeśli jesteście w stanie samodzielnie wykonać kilka lub kilkanaście blach ciast domowej roboty i zawieźć na salę weselną, koszt będzie naturalnie znacznie niższy. Mogą Wam w tym pomóc Wasi rodzice, świadkowa czy druhny. Druga opcja to zlecenie przygotowania ciast profesjonalnej cukierni. W zależności od renomy cukierni, lokalizacji wesela oraz rodzajów ciast cena za blachę waha się między 40 zł a 100 zł. Podobnie jest z kosztami za słodkie stoły i inne słodkie atrakcje – ceny wahają się znacznie. Na pewno warto poszukać różnych opcji i porównać ceny. Dowiedzcie się, czy ciast przypadkiem nie ma w ofercie sali weselnej. Jeśli są, nie bierzcie kota w worku – poproście o degustację lub dowiedzcie się, gdzie ciasta są wypiekane. Często bardziej opłaca się zamówienie zarówno ciast, jak i tortu weselnego u jednego cukiernika, gdyż za taki pakiet przyznawane są promocyjne ceny.

co na słodki stół, wesele, jak udekorować słodki stół

Ile napojów na wesele?

Kolejnym stojącym przed parą młodą wyzwaniem jest ustalenie, ile napojów musi znaleźć się na sali weselnej oraz, jakie to będą napoje. Dotyczy to zarówno napojów z procentami, jak i bezalkoholowych. W przypadku tych ostatnich rozwiązanie zagadki, jak liczyć napoje na wesele, nie jest na szczęście specjalnie skomplikowane. Wystarczy prosta wiedza: Szacuje się, że na jednego gościa należy liczyć 1,5–2 litry napojów bezalkoholowych, w tym 60% napojów gazowanych (tak zwanych kolorowych wód, najlepiej tych najpopularniejszych, jak Cola czy Sprite) i 40% niegazowanych (soki – przede wszystkim pomarańczowy i jabłkowy).

Kwestia napojów alkoholowych jest niestety nieco bardziej skomplikowana, ponieważ tutaj wiele zależy od preferencji gości – nie każdy pija wódkę, ale może z chęcią wypiłby wino czy orzeźwiającego drinka. Niemniej jednak zakłada się, że na jednego dorosłego gościa powinno przypadać 0,5 litra czystej wódki w przypadku wesela jednodniowego i od 0,8 do 1 litra wódki w przypadku wesela z poprawinami. Nie zapomnijcie o dodatkowych butelkach wódki, jeśli planujecie nagradzać nimi na przykład gości biorących udział w zabawach czy ofiarować jako przepustki przez bramę, którą napotkacie w drodze do kościoła. Możecie przy rozdawaniu zaproszeń podpytać gości, jakie alkohole preferują. Coraz częściej na weselach pojawiają się różnego rodzaju wina, piwa (także kraftowe), nalewki itd. Postarajcie się dostosować rodzaje alkoholu do potrzeb gości i odpowiednio zmniejszać ilość wódki na rzecz innych trunków. Rodzaje alkoholi można dostosować także do pory roku, na którą planujecie wesele. W zimie niejeden gość z pewnością skusi się na grzańce, a w upalne letnie dni bez wątpienia doskonale sprawdzi się na przykład porządnie schodzone w coolerach Prosecco. Wiele również zależy od tego, co będzie pasowało do stylu wesela. Jeśli planujecie rustykalne wesele w folwarku i urządzacie grilla na zewnątrz, bez obaw możecie postawić nieopodal keg z piwem lanym lub beczkę z piwem butelkowanym w kostkach lodu. Coraz popularniejszym rozwiązaniem jest w ostatnim czasie także drink bar z profesjonalną obsługą barmańską. Barmanowi wystarczy powiedzieć, ile będzie osób i ustalić z nim, w jakie alkohole zaopatrzy on wesele, a o ilość trunków wówczas na pewno nie będziecie musieli się martwić.

Jak widać, opcji na zaopatrzenie wesela w słodkości i napoje jest mnóstwo. Nie jest powiedziane, że musicie wybierać tradycyjne rozwiązania. Nikt nie zmusi Was do krojenia tortu – może go w ogóle nie być. Gościom możecie zaproponować różne rodzaje nalewek (byle z akcyzą) czy inne alkohole – według Waszego uznania. Pamiętajcie, że to Wasze wesele i to Wy decydujecie, jak będzie wyglądało!

Masz pytania dotyczące organizacji ślubu i wesela?

Adres e-mail (pole wymagane)


Treść wiadomości